Jako ogromny miłośnik jedzenia, ale również gotowania i pieczenia nie mogłam pozwolić sobie na ,,zwykłą'' kolację. Obejrzałam ogromne ilości filmików o gotowaniu, jak i przeczytałam mnóstwo przepisów - wtedy narodził się pomysł na pizza bombs. Skoro pizza jest najlepszą rzeczą na świecie, to czemu by nie wykorzystać tego ciasta do innego dania? Po kilku próbach zrobienia idealnych bułeczek, w końcu wyszły takie jakie powinny być - mięciutkie i grubiutkie.
Przepis składa się z dwóch etapów: dodatki (niezbędne) oraz ciasto. Tak też podzielę produkty i czynności na blogu :)
PRZEPIS NA PIZZA BOMBS
CIASTO NA BUŁECZKI- Składniki:
- 25 g drożdży - 500 g mąki pszennej
- 5 łyżek ciepłej wody - 6 łyżek oleju
- 2 łyżki cukru - 2 szklanki ciepłej wody
- 4 łyżki mąki pszennej - 4/5 łyżek soli
- szczypta soli
- Wykonanie:
* Jeśli zaczyn jest wciąż za rzadki dodajemy mąki. Zawsze robię go na tzw. ,,oko'' - trudno mi mówić o dokładnych proporcjach.
Po wyrośnięciu zaczynu wsypujemy mąkę do dużej miski (najlepiej ją przesiać) i na środek go wlewamy. Dodajemy 1,5 szklanki wody - jeśli wciąż jest więcej mąki niż naszego ,,ciasta'' dodajemy pozostałe 0,5 szklanki. Dokładnie mieszamy łyżką i dodajemy olej. Przeważnie po dodaniu oleju ciasto ponownie robi się klejące, więc warto dodać trochę mąki. Wsypujemy sól i ponownie wszystko mieszamy łyżką. Odstawiamy łyżkę na bok i ręcznie ugniatamy ciasto. Ważne jest, aby jak najbardziej je napowietrzyć - ja staram się zagarniać ciasto do śródka - i tak w kółko. Kiedy zauważymy małe pęcherzyki, odstawiamy ciasto na 30 minut również w ciepłym i suchym miejscu. Ja zawsze przykrywam je dodatkowo ręcznikiem.
DODATKI:
Robię je zawsze w czasie gdy wyrasta ciasto - pozwala mi to zaoszczędzić trochę czasu.
- Składniki:
- koncentrat pomidorowy - 4 łyżki masła - opakowanie cream cheese
- sól - 2 ząbki czosnku - 3 łyżki startego sera
- szczypta cukru - zioła prowansalskie - zioła prowansalskie
- zioła prowansalskie
- czosnek w proszku
- pieprz
- 4 łyżki wody
- Wykonanie:
Aby zrobić czosnkowe masło, które przyda się na polanie bułeczek najpierw roztapiamy podaną ilość masła w garnuszku. Przelewamy do miski, dodajemy czosnek oraz zioła. Mieszamy. Voila! To wszystko :)
Do kolejnej miski dodajemy całe opakowanie cream cheese (serek śmietankowy - ważne, żeby nie był to jednak np. Almette - jest zbyt delikatny). Wsypujemy starty żółty ser oraz zioła prowansalskie. Całość dokładnie mieszamy.
CAŁOŚĆ:
Piekarnik nastawiamy na 175 stopni.
Gdy nasze ciasto będzie już piękne i duże, na okrągłej formie do pieczenia układamy z niego kulki. Tak jak widać na zdjęciu - wzdłuż brzegu tacy. Nie polecam robić ich dużych i zostawiać w małych odległościach - wyjdzie nam z tego bardziej chleb aniżeli śliczne bułeczki. Warto najpierw posypać formę mąką, aby łatwiej było je później odczepić.
Na środek formy kładziemy serek, polewamy go sosem pomidorowym, a na samą górę sypiemy duuużą ilość sera. Bułeczki smarujemy od góry masłem czosnkowym. Pieczemy je przez około 15 minut.
Smacznego! :)
13 komentarze
Wow, ciekawa potrawa!
OdpowiedzUsuńJa kocham pizze, a ten pomysł jest oryginalny
i na pewno pizza bombs również pysznie smakują :D
Pozdrawiam <3
nastolatka-marzycielka.blogspot.com
Bardzo fajny pomysł :) Pizza to moje życie <3
OdpowiedzUsuńhttps://weruczyta.blogspot.com/
Ciekawy pomysł! :)
OdpowiedzUsuńpaulan-official-blog.blogspot.com
Trzeba spróbować, zawsze coś innego ;)
OdpowiedzUsuńhttps://lessarax.blogspot.de/2017/08/2-jak-skonczyam-na-plazy-nudystow.html
Świetny pomysł!:) Dzisiaj wpada do mnie przyjaciółka, może wypróbujemy :)
OdpowiedzUsuńhttp://simplysimplesimpleness.blogspot.com/
Wyglądają smakowicie ! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pizze, a Twój przepis jest mega oryginalny! Z chęcią go wykorzystam, bo narobiłaś mi strasznego apetytu! <3
OdpowiedzUsuńz-pasja-w-obiektywie.blogspot.com
Brzmi ciekawie, lubię takie eksperymenty w kuchni :)
OdpowiedzUsuńhttp://mondayxmorning.blogspot.com
Bardzo fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńJa ostatnio robiłam z chłopakiem pizzę z patelni haha i też wyszła fajnie :)
http://live-telepathically.blogspot.com
Eksperymenty w kuchni to coś co lubię :)
OdpowiedzUsuńKONKURS DO WYGRANIA 4 SZOPERKI, ZAPRASZAM NA BLOGA!
Zapraszam również do wspólnej obserwacji.
Pozdrawiam!
lublins.blogspot.com
Świetny pomysł ;) Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńhttps://fasionsstyle.blogspot.com/
pierwszy raz mam do czynienia z takich daniem ;D na minaturce myslalam, ze bylas w jakies resturacji, a tu prosze przygotowalas to wlasnymi rekoma :D musze koniecznie sprobowac to zrobic!
OdpowiedzUsuńnowy post!
https://justemsi.blogspot.com/2017/08/street-style-ala-in-london.html
These look so good & are such a great idea so the toppings don’t slide off. I’ll have to give these a go. Thanks for sharing!
OdpowiedzUsuńTFM Life & Style blog