Chociaż uwielbiam jeść słodycze, robić pizzę i chodzić do restauracji na niekoniecznie niskokaloryczne dania, czasem mam ochotę zmienić swoją dietę. Cała ogromna zmiana polega na zjedzeniu zdrowego posiłku i ograniczeniu ciastek 😀
Kiedy mamy ograniczony zasób jedzenia w lodówce, nie mamy zbytnio dużo czasu, a jesteśmy naprawdę głodni - FRITATTA z cukinią jest idealnym pomysłem na obiad. Jest to rodzaj omletu z różnymi warzywami - ja najbardziej lubię z cukinią i pomidorami.
Przygotowana przeze mnie porcja jest dla dwóch osób. Jednak przy naprawdę dużym głodzie jest w sam raz dla jednej :)
FRITATTA
Składniki:
- 3 jajka
- 3 łyżki masła
- 2 łyżeczki sproszkowanego czosnku
- 3 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- kilkanaście plasterków cukini
- 1 pomidor
- 2 łyżeczki pieprzu
- 1/4 kostki sera (startego)
Pomidora i cukinię kroimy na plasterki. Cukinię smażymy przez około 5 minut. Na patelni roztapiamy masło. W międzyczasie w misce mieszamy jajka, połowę porcji sera i przyprawy. Mieszamy do momentu, kiedy całość będzie miała jeden kolor.
Na patelnię rozlewamy 1/3 mieszanki, kładziemy wszystkie cukinie. Dodajemy kolejną porcję mieszanki, aby przykryć cukinie. Na cukinie kładziemy pomidory i polewamy końcówką mieszanki. Na górę sypiemy resztę startego sera. Całość smażymy przez około 10 minut na średnim ogniu. Patelnię przykrywamy pokrywką. Smacznego!
4 komentarze
pyszności<3
OdpowiedzUsuńMmm I Love a good frittata! I haven't made one in so long but you've inspired me to try when I return home. Your recipe sounds amazing
OdpowiedzUsuńxoxo
Rina Samantha
http://www.andshedressed.com
Z pewnością wypróbuję ten przepis ^^ wygląda smakowicie ;D pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńhttps://blogspecjalniedlaciebie.blogspot.hu/?m=1
Will have to try out this recipe. It looks delicious!
OdpowiedzUsuńTFM Life & Style blog